Jelenetek Esztergom századaiból

Esztergom 1050 éves születésnapjára írt darab. Ősbemutató 2023.08.20. az esztergomi Erzsébet Parkban az Esztergomi Szent István Napok részeként.

Az előadás nem kisebb feladatra vállalkozott, minthogy megelevenítse a Dunakanyar fővárosának legfontosabb történelmi eseményeit és legendáit, a rómaiaktól Babits Mihályig.

Állítólag Federico Fellini, a híres olasz rendező a hetvenes évek elején Magyarországon járt, és annyira megtetszett neki az első magyar város, hogy elhatározta, filmet forgat róla. Előadásunk ezen a fiktív filmforgatáson keresztül mutatja be Esztergom legfontosabb történelmi eseményeit és városi legendáit, a rómaiaktól az 1930-as évekig. 14 jelenetben 14 színész kelti életre 12 évszázad közel 60 karakterét, többek között Marcus Aureliust, Géza fejedelmet, IV. Bélát, Vitéz Jánost, Balassa Bálintot, Sobieski Jánost, Vak Bottyánt, Petőfi Sándort, Liszt Ferencet és André Kertészt. A Babits Mihály Színház és az Esztergomi Turisztikai Kft. augusztus 20-án zenés várostörténeti utazásra invitál mindenkit, akit érdekel a Dunakanyar fővárosának moziba illő gazdag és kalandos múltja.

Szereplők:
Báhner Péter
Cseke Brigitta
Háda János
Kéner Gabi
Kovács Annamária
Maronka Csilla
Ótott Ferenc
Öller Roland
Pusztaszeri Kornél
Rákosi Sámuel
Szalkári Réka
Szondi Tamás
Tóth János Gergely
Viczián Ottó Jászai Mari-díjas

Szövegkönyv: Braun Barna, Vörös István József Attila-díjas
Látvány: Orth M. Dániel
Zene: Ágoston Máté
Dalszöveg: Ágoston Petra
Fotó-videó: Gál András
Öltöztetők: Tóth Erzsébet, Székely Éva
Konzulens: Bánhidy Vajk, Vereckei András
A rendező munkatársa: Bánhidy Klára

Rendező-dramaturg: Kaj Ádám

Az előadás az Esztergomi Kolping Katolikus Szakképző Iskola, a Galagonya tanya, a Balázs Dekor, a Térszínház, az Újszínház, a Visegrádi Szent György Lovagrend és Radics Dávid atya támogatásával valósult meg.