Esztergom Város Önkormányzata – az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával – 2020-ban alapította meg az ország legfiatalabb kőszínházát, a Babits Mihály Színházat. Ezt a hiánypótló lépést egyfelől városunk a magyar történelemben betöltött szerepe és egyházi-kulturális súlya, másfelől a város és a hozzátartozó régió lakosságszáma indokolta.

A névadás nem véletlen. Babits Mihály habár nem Esztergomban született, mégis választott hazája lett a magyar államiság bölcsője, és az életmű olyan fontos alkotásai születtek az előhegyi házban, mint például a Jónás könyve. Babits jelenlétének köszönhetően az akkori művészvilág színe-java fordult meg városunkban, ami ezáltal a Kárpát-medence egyik fontos szellemi fórumává vált.

A teátrum magját képező társulat 2016. óta van jelen a város életben, és azóta több sikeres bemutatót tartott (Jónás könyve; Sörgyári capriccio; Presszó-szonáta; Szép magyar komédia; Találkozások önmagammal; A Sötétben Látó Tündér; Hruscsov pincére voltam; Az influencer; Hogyan legyünk boldogtalanok?) A társulat a fentiek mellett Sobieski-emlékesttel emlékezett meg Esztergom felszabadításának 335. évfordulójáról, két nyáron pedig Szent István korát elevenítette meg a Vármúzeumban, egy különleges koronázási játék keretében. Az elmúlt években az ország és határon túl számos pontján, valamint több szakmai fesztiválon vendégszerepeltek az esztergomi előadások (a teljesség igénye nélkül: Budapest, Szeged, Zalaegerszeg, Lendva, Szováta, München, Prága). A színházhoz kötődik továbbá az erdélyi Rengeteg Színház alkotótábor és fesztivál, a pilisszentléleki Játszótér Fesztivál, valamint a Babits Piknik programsorozat szervezése is.