A vírushelyzet a Babits Mihály színház terveit is jelentősen befolyásolta: a Bubik Színpad március 7-i felavatása után előadások tucatjai maradtak el, a tervezett tavaszi Hamlet bemutatót pedig őszre tolta Esztergom nemrég alakult első kőszínháza. A társulat ugyanakkor a karantén alatt is sikeresen működött: több mint 30 vers- és prózafelolvasó videóval könnyítették meg a távoktatást, eleget téve a pedagógusok felkéréseinek. Május 24-én pedig több ezren tekintették meg első online karatén-bemutatójukat: egy felolvasószínházi előadást Vörös István Hegel halála című, az elmúlt hónapok léttapasztalta inspirálta friss drámájából.

A társulat felkészült a Hamlet nyári próbáira, az olvasópróbát július elsején tartják, a bemutatót pedig a Bubik Színpad első teljes évadának nyitányaként, szeptember első heteiben tartják Esztergomban.

A darab leírása:

HAMLET – Az esztergomi Babits Mihály Színház bemutatóelőadása

Mottó: Dánia karantén.

Hamlet a kényszerű összezártságban kísérletet tesz a gyerekszoba revíziójára, aminek során megmérettetik a szerelem, család és barátság fogalma. Az öntudatra ébredő fiú az atyát kérdezi: Ki vagyok én? A régi, a patriarchális rend örököse? Vagy az anyai rész az erősebb bennem, ami ismeri a kegyelmet és a megbocsátást?
Shakespeare műve egy családi kamaradráma, ahol a történelem csak a legvégén rúgja rá az ajtót a temetetlen holtakra.

Fordította: Arany János

Claudius: Viczián Ottó Jászai-díjas
Hamlet; Hamlet atyjának szelleme: Bánföldi Szilárd
Polonius; Első sírásó; Pap; Fortinbras: Faragó András
Laertes; Rosencrantz; Horatio: Kazári András
Gertrud: Kéner Gabi
Ophelia; Guildenstern; Második sírásó; Osrick: Orosz Csenge
Gyermek Hamlet: Rákosi Sámuel

Továbbá: dán és norvég katonák, alattvalók, jelenések a családi albumból

Zene: Ágoston Máté

Jelmez: Kovács Klaudia

A rendező munkatársa: Vereckei Kata

Rendező: Kaj Ádám

A Babits Színház a 2020/2021-es évadban műsorra tűzi továbbá Hollós Gábor rendezésében a Hübrisz Hotel című, a görög mitológia inspirálta tantermi előadást, Kaj Ádám rendezésében Ödön von Horváth Istentelen ifjúság című előadásának monodráma változatát, valamint az évad zárásaként bemutatják a cseh Vladislav Vančura Szeszélyes nyár című művének átdolgozását.

Az új bemutatókon kívül az évad első felében felújításra kerül a társulat korábbi nagysikerű előadása, a Presszó-szonáta, valamint, ha a helyzet megengedi még ezen a nyáron ismét látható lesz a nagyközönség számára is a Hegel halála Esztergomban, és a budapesti Óvóhely kultúrbunkerben is.

Az évad során a Bubik Színpad minden hétvégén saját és befogadott produkciókkal várja majd az érdeklődő közönséget a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium szuterénjében. Műsoron maradnak: Sörgyári capriccio, Hruscsov pincére voltam, Az influencer, Hogyan legyünk boldogtalanok?, Jónás könyve.

Az évadbérletek már kaphatók az InterTicket hálózatán!